Contact | Registreren| Inloggen
rss
dinsdag, 19 juni 2018
Artikel
Gepost op 22.10.14 - - Redactie
Share Print Forward
Nederlanders en het WK voetbal

Op 12 juni 2014 trapte Brazilië af voor het wereldkampioenschap voetbal in eigen land. NCDO heeft in een representatief onderzoek aan Nederlanders gevraagd hoe zij denken over de effecten van een WK voetbal. Bovendien is gevraagd naar het vertrouwen in sportkoepels als FIFA en IOC en naar de verantwoordelijkheid van sporters tijdens toernooien in het benoemen van problemen als armoedebestrijding en mensenrechten.

In deze publicatie worden de achtergronden toegelicht en wordt de houding van Nederlanders geduid in de context. We onderzochten wat de verwachte effecten (sociaal, economisch, ecologisch) van de organisatie van een WK voetbal zijn en wat de houding van Nederlanders over WK-organisatie en verantwoordelijke sportfederaties, sponsors en sporters is. Effecten op lokale bevolking & economie De eerste associatie van Nederlanders bij het WK voetbal in Brazilië is veelal sport en het oranje-legioen.

De meeste Nederlanders zien het WK in Brazilië echter ook niet helemaal los van economische ongelijkheid en armoede. Sterker nog, een groot gedeelte van de Nederlanders denkt dat het WK alleen voordeel oplevert voor de rijken en een merendeel vindt dat Brazilië het geld beter kan uitgeven aan armoedebestrijding dan aan de bouw van WK-stadions. Wel zien Nederlanders ook kansen, zo vinden veel Nederlanders het WK een goed moment om aandacht te vragen voor armoede in Brazilië.

Het hele rapport van NCDO is hier te downloaden.

Share Print Forward