Contact | Registreren| Inloggen
rss
dinsdag, 19 juni 2018
Artikel
Gepost op 25.09.14 - - Redactie
Share Print Forward
Interview met Tysa (Kenia)

Interview met Tysa (Kenia)

Een interview met Francis Gichuki van de Keniaanse NGO Tysa Kenya. Dit interview verscheen eerder in de Sport for Development nieuwsbrief. De gehele nieuwsbrief is hier te lezen.

Francis, hoe gaat het met je?
Goed! We zijn druk bezig met de voorbereidingen om twee board members en zes jongeren (drie meisjes, drie jongens) naar Brazilië te laten afreizen voor het Football for Hope programma van de FIFA.

Kun je iets meer vertellen over Tysa?
Tysa is een NGO die voetbal als middel inzet om sociale problemen te bestrijden. Tyse focust zich op drie pijlers om zo bij te dragen aan de ontwikkeling van jongeren. De eerste pijler is toegang tot onderwijs. Wij geloven dat het van cruciaal belang is voor kinderen om toegang te hebben tot onderwijs en dit ook af te kunnen ronden. De tweede pijler is bescherming van kinderen. Wij vinden dat kinderen moeten weten wat hun rechten zijn en waar ze zich kunnen melden als deze geschonden worden. Tot slot is er de pijler creëren van jonge leiders en het ontwikkelen van leiderschap. Jongeren zijn de leiders van de toekomst!

Tysa gelooft in het bouwen van netwerken, versterken van capaciteit en om als organisatie te blijven ontwikkelen.

Met welke projecten zijn jullie bezig?
Momenteel zijn we met twee grote projecten bezig. Ten eerste het Football for Hope programma. Dit is gefinancierd door de FIFA en zet voetbal in als middel om het aantal schoolverlaters te verlagen. Voetbal wordt gebruikt om de uitdagingen te kunnen bespreken.

Het tweede programma is Football for Water. Dit programma is gefinancierd door de Nederlandse overheid en Nederlandse partners. Hierin werken we samen met Keniaanse organisaties om voetbal in te zetten bij water en gezondheidsproblemen. Het programma zorgt voor de bouw van toiletten & waterfaciliteiten en traint trainers en jongeren in de belangrijkheid van hygiëne.

Welke uitdagingen komen jullie tegen?
Eén van de uitdagingen is dat de vraag naar football for development sneller stijgt dan dat onze capaciteit aan kan. We hebben momenteel niet genoeg getrainde vrijwillgers. Om aan deze capaciteit te voldoen trainen we nieuwe coaches, zoeken we partners en werven we nieuwe vrijwilligers.

Wat heb je geleerd van de Internationale Expert Meeting (een bijeenkomst van alle partners binnen het Sport for Development 2012 – 2015 programma)
Wat we hebben geleerd en nu ook implementeren is dat het van belang is om communicatie en documentatie te optimaliseren. Dit is van belang voor zowel de duurzaamheid van de organisatie als de legacy voor de medewerkers. Zo kan iedereen van alle projecten leren.

Share Print Forward